Stall Sagavik

Etusivu      Esittely      Hevoset      Kasvatus      Muuta

Stall Sagavik on täysin kuvitteellinen virtuaalitalli, joten infosivun teksteissä ei viitata mihinkään oikeaan talliin.

Sagavikin historia juontaa juurensa nimellä Rågkross toimineeseen talliin, joka oli alun perin tarkoitettu omistajattaren hevosille, mutta vähitellen toiminta paisui vuonohevosten kasvattamiseen. Vuonna 2015 tallin nimi muuttui Stall Sagavikiksi. Tarkoituksena on vaalia entisen tallin perintöä, laadukasta kasvatustyötä, ja edistää vuonohevosten asemaa virtuaalimaailmassa. Sagavik sijaitsee Ruotsille kuuluvan Gotlannin saarella. Etäisyys saaren ja mantereen välillä on noin 90 kilometriä, joten olemme aikalailla omissa oloissamme kotisaarellamme, mutta emme kuitenkaan totaalisen ulkona maailmanmenosta. Tallin tarkka sijainti on keskustaajama Visbyn lähettyvillä saaren luoteisosassa. Kotipaikkamme Visby on Gotlannin suurin asukaskeskittymä ja varsinainen turistikohde. Gotlannissa vallitsee meri-ilmasto, minkä ansiosta saamme nauttia leudoista talvista. Kevät ja kesä ovat valitettavasti aika viileitä ja tämän lisäksi kesä saapuu Gotlantiin myöhemmin kuin muualle Ruotsiin. Lämpimähkö ilmasto pidentää syksyä ja lämpöä riittää vielä pitkälle lokakuuhun asti.


ensimmäinen kuva © *Psycho Delia* (CC BY-NC 2.0), toinen kuva © Let Ideas Compete (CC BY-NC-ND 2.0)

Sagavikin pihapiirin katseenvangitsijoina ovat kaksi tiilirakenteista tallirakennusta, joissa on tilaa kaikille tilan hevosille. Alun perin tilalla oli vain yksi tallirakennus, mutta syksyllä 2014 valmistui oritalli, minkä jälkeen hevoset on jaettu tallirakennuksiin sukupuolen mukaan. Oritalli noudattaa suurin piirtein samanlaista pohjapiirrosta kuin alkuperäinen tallirakennus. Vanhempi rakennus saattaakin näyttää ulkoapäin hieman nuhjuiselta ja vaatimattomalta uuden vierellä, mutta sen ei ole tarkoituskaan hohtaa uutuuttaan. Sisältä talli näyttääkin selvästi paremmalta. Ulko-oven lähettyviltä löytyvät talikot ja lapiot niille varatuista koukuista. Keskikäytävä pidetään siistinä ja lakaistaan useampaan kertaan päivän aikana. Karsinat sijaitsevat tallin kummallakin pitkällä sivulla. Kooltaan karsinat ovat 380 cm x 380 cm. Jokaisessa karsinassa on yhteen nurkkaan kiinnitetty ruokakuppi, juottoautomaatti, josta tulee vettä, kun hevonen painaa turvallaan alas läpän, joka vapauttaa vedentulon sekä suolakivi. Kuivikkeena käytetään hamppua, josta tulee tiivis ja pehmeä patja karsinaan, eikä sitä kulu niin paljoa kuin purua kuluisi. Tallin perältä löytyy vesikarsina pesupaikalle kuuluvine varusteineen. Sitä vastapäätä on satulahuone, jossa säilytetään jokaisen hevosen varusteita. Kotoisassa satulahuoneessa on myös ratsastajille tarvikkeita pienen välipalan tekemiseen, esimerkiksi pieni jääkaappi, mikro ja vedenkeitin. Satulahuoneen läpi kuljetaan hieman epäkäytännöllisesti rehuhuoneeseen, jossa on kauraturpien sapuskat. Rehuhuoneesta johtaa myös ulos ovi, joka avautuu aivan heinäladon eteen.


ensimmäinen kuva © Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0), toinen kuva © ransu.kuvat.fi

Tallin hevoset viettävät päivittäin runsaasti aikaa ulkoillen tilavissa tarhoissa. Tarhoja on tarpeeksi tarjoamaan tilan jokaiselle hevoselle mahdollisuuden päivittäiseen ulkoiluun. Tammat ulkoilevat pareittain, mutta oriita varten on niin sanottuja oritarhoja, joissa ne ulkoilevat vuorotellen. Tarhojen kunto tarkistetaan säännöllisin väliajoin, jotta hevosten turvallisuutta uhkaavat tekijät huomattaisiin mahdollisimman nopeasti ja tapaturmat voitaisiin estää. Aidat ovat laadukasta materiaalia; puisia lankkuaitoja, jotka on käsitelty myrkyttömällä puunsuoja-aineella. Puuaidan vahvistuksena käytämme sähköpaimenta minimoidaksemme hevosten mahdolliset karkaamisyritykset.


ensimmäinen kuva © darijus (CC BY-NC 2.0), toinen kuva © www.lasikuu.net/vapaasti

Kesäisin hevosemme pääsevät naapurin lehmien ja lampaiden mukana kahdelle suurelle laitumelle. Molempien laidunten laidunruohoseokset on valittu hevosille sopiviksi. Laitumilla on useampia vesiastioita, jotta kaikille varmasti riittää juotavaa. Tarhojen tapaan laitumet on aidattu puunsuoja-aineella käsitellyillä lankkuaidoilla, jossa on vahvistuksena sähköpaimen.

Maneesia ei tilalta löydy, mutta kenttä sentään on. Tilan ratsastuskenttä sijaitsee hieman piilossa tallin takana, jotta ratsukot saisivat keskittyä rauhassa omaan työskentelyynsä. Kenttä on hiekkapohjainen ja mitoiltaan se on 20 x 60. Kentän sisäänkäynnin luokse on kyhätty pieni katos mahdollisia katsojia varten. Kenttä on myös valaistu, mutta on tietysti aivan toinen asia, että toimivatko valot aina kun niitä kaipaisi… Tallin puolesta kentälle saa kouluratsastusradan kirjaimet ja onhan meillä myös ihan näppärä estekalusto pieniä kilpailuja varten.

Yhteenveto tallista:
- perustettu 1.8.2009, nimi Sagavik käytössä 2015 alkaen
- sijainti Gotlannissa, Visbyn lähettyvillä
- karsinoiden koko 380 x 380
- ratsastuskentän koko 20 x 60

© Lucie 2015   kuva Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0)   tausta Martin Crutchley (CC BY-NC-ND 2.0)

Sagavik on virtuaalitalli - Sagavik is a sim-game stable